Grenzen bieden VRIJHEID om te groeien

Grenzen stellen is erg belangrijk bij kinderen. Alleen dienen grenzen niet om een kind in het gareel te krijgen of te beperken. Grenzen stellen doe je om een kind optimaal te laten ontwikkelen.

Weinig plezier met teveel en te weinig grenzen

Als je te strikte grenzen aanhoudt, dan verstik je kinderen. Ze voelen zich niet vrij om te spelen en te ontdekken. Ze moeten hun energie tot een onnatuurlijk niveau terugschroeven en moeten erg op zichzelf letten om de grens niet te overschrijden. Er is weinig ruimte voor plezier.

Ook als je géén grenzen stelt gaat de lol er snel af. De wereld is een complexe, onoverzichtelijke plek voor kinderen. Als je alles toestaat kunnen kinderen gemakkelijk in gevaarlijke, verwarrende, beangstigende en onprettige situaties terechtkomen door hen onderzoeksdrang. En dit kan – als het vaak genoeg gebeurt – werken als een rem op de nieuwsgierigheid.

De gulden middenweg

De gulden middenweg is daarom het beste. Als kinderen kunnen rekenen op een leerkracht die duidelijk aangeeft waar de grenzen liggen, dan weten ze precies tot waar ze kunnen gaan. Ze hoeven dan niet meer de hele tijd op te letten wat wel en niet mag en wat wel en niet veilig is. Met heldere grenzen zijn kinderen dus uiteindelijk veel vrijer om te onderzoeken en te ontdekken. En dus om te leren en te groeien.

Vergelijk het met een water:  In een duidelijk afgebakende toestand – een zwembad – is water ontzettend plezierig. Je weet hoe diep het is en je weet waar je weer aan de kant kunt klimmen. In de bijna onbegrensde oceaan wordt water echter iets engs en gevaarlijks. In een zwembad kun je je goed vermaken. In de oceaan ben je meer aan het overleven.

Als je grenzen hanteert om kinderen juist vrijer te laten zijn – hoe tegenintuïtief dat misschien ook klinkt – dan zullen kinderen kinderen zich veilig voelen zonder zich onnodig beperkt te voelen. De meeste kinderen voelen de waarde hiervan en zullen zich dan ook veel minder verzetten. Op die manier zullen grenzen kinderen helpen in hun ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *