Problemen vragen niet om een oplossing, maar om aandacht

Als er een probleem is hebben we vaak de neiging om direct naar een oplossing te zoeken. We willen zo snel mogelijk van het probleem af. Maar een probleem vraagt niet om een oplossing, maar om aandacht.

Problemen komen niet uit de lucht vallen

Een probleem bestaat namelijk niet zomaar. Het is een aanwijzing dat er iets scheef zit. Dat er iets uit evenwicht is. Als we ons meteen naar een oplossing haasten, dan ontzeggen we onszelf de kans om meer te leren over een situatie, een patroon, een werkwijze, een omgeving, een leerling of over onszelf. En daarmee ontzeggen we onszelf ook de kans om deze zaken gezonder te maken. Meer in evenwicht te brengen.

Het is daarom goed om te leren om langer bij een probleem te blijven. En dat kan alleen als je de intentie hebt om erover te leren in plaats van het op te lossen. Door een probleem niet als een probleem te zien, maar als een richtingaanwijzer naar grotere gezondheid.

Een probleem begrijpen is uiteindelijk efficiënter

Als we een probleem alleen maar willen oplossen, is de kans groot dat we naar lapmiddelen grijpen. Zo kun je  storend gedrag prima aanpakken met een systeem van straf en beloning, maar de werkelijke oorzaak – bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld – verander je hier niet mee. Dat betekent dat er – als het storend gedrag ‘opgelost’ is – gemakkelijk nieuwe problemen kunnen ontspringen aan dezelfde bron. Die je vervolgens ook weer moet aanpakken.

Als je echter de kern van het probleem begrijpt, dan kun je ook stappen ondernemen om dat negatieve zelfbeeld gezonder te maken (wat niet betekent dat er een positief zelfbeeld voor in de plaats moet komen). En als dat lukt, dan zal het storende gedrag verdwijnen, zonder dat er nieuwe problemen opduiken. Dit is meer werk, maar op lange termijn veel efficiënter en duurzamer.

Kort gezegd: een probleem los je niet op door een oplossing te zoeken, maar door het probleem te doorgronden. De oplossing van een probleem bevindt zich al in het probleem zelf en niet daarbuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *