Workshop Apentaal

Wat is Apentaal?

‘Apentaal’ is een non-verbale manier van communiceren die speciaal ontwikkeld is voor het kinderbrein. Door je ogen, je lijf en je stem bewust als een sterke leider in te zetten, vergroot je de invloed die je hebt op het gedrag van kinderen enorm! Waardoor je veel minder boos hoeft te worden, veel minder vaak geïrriteerd raakt door ‘ongehoorzaamheid’ en veel minder vaak hoeft te straffen. En dit komt natuurlijk de sfeer, de veiligheid en je humeur ten goede!

Kinderen reageren namelijk lang niet alleen op de woorden die je zegt, maar nog veel meer op hoe je deze woorden zegt. Hun gedrag wordt nog voor een groot deel door het emotionele deel van hun brein gestuurd. Dat deel spreek je aan met duidelijke en sterke non-verbale communicatie.

Bij kinderen zijn de voorste delen van de hersenen nog niet zo ontwikkeld als bij volwassenen. Dit voorste gedeelte is verantwoordelijk voor ‘volwassen’ gedrag: zelfbeheersing, planning, redelijkheid, etc. Hun brein lijkt daarmee wat meer op een apenbrein, vandaar de naam ‘Apentaal’.

TWEE VARIANTEN + EEN AANVULLING

De workshop Apentaal komt in twee ‘smaken’: REGULAR en HEAVY. Het verschil is dat we in de HEAVY variant ook diep in gaan op de achterliggende theorie voor extra verdieping en effectiviteit. In de REGULAR variant houden we het vooral praktisch. Anders gezegd: REGULAR is meer voor doeners en HEAVY is meer voor denkers. Ongeveer…

Daarnaast kun je ook kiezen uit Workshop Regels, die op zeer praktische wijze bewust maakt van goede en van slechte regels en leert hoe je van slechte regels goede maakt. Goede regels (eigenlijk: duidelijke grenzen) zijn namelijk ook onmisbaar voor een veilig klimaat in de groep.

Samen vormen deze workshops een mooie, complete training die bijdraagt aan het pedagogisch klimaat en de sfeer in de groep. Veiligheid en vertrouwen zijn immers basisvoorwaarden voor een goede ontwikkeling van kinderen.

Workshop Apentaal REGULAR

De basis van alle leiderschap is heldere communicatie. Hoe duidelijker, eenduidiger en krachtiger je je boodschappen kunt overbrengen, hoe meer effect je zult hebben op het gedrag van kinderen. Lichaamstaal of non-verbale communicatie speelt hierin – zeker bij kinderen, die er erg gevoelig voor zijn – een grote rol.

In deze workshop leer je de fijne kneepjes van “natuurlijk” overwicht door niet mis te verstane communicatie en door je non-verbale signalen af te stemmen op je gesproken boodschap. De lichaamstaal van een sterke leider. Sterke – geen autoritaire! – communicatie geeft duidelijkheid, houvast en zekerheid.

Een leuke en zeer praktische workshop, zonder al te veel theorie, voor iedereen die zijn communicatieve vaardigheden wil verbeteren en/of met minder moeite orde wil bewaren en sterker leiderschap wil uitstralen.

 

Workshop Apentaal HEAVY

In deze workshop leer je (net als in de REGULAR-variant) de lichaamstaal van een sterke leider. Maar daarnaast leer je ook de achterliggende processen – stress en emoties – snappen en gebruiken. Stress en emoties hebben namelijk een enorme invloed op je (non-verbale) communicatie. En maar al te vaak een negatieve!

In de HEAVY variant gaan we diep in op wat stress nu eigenlijk is, hoe het ontstaat EN – heel belangrijk – hoe je het kunt tegengaan of kunt stoppen. Ook leer je wat emoties zijn, welke we allemaal hebben en wat we ermee kunnen doen. (Veel gehoord tijdens deze workshop: “Zo heb ik er echt nog nooit over nagedacht, terwijl je er elke dag mee te maken hebt…”)

De kennis in deze variant geeft het effect van Apentaal een behoorlijke boost, maar maakt deze workshop ook een stuk pittiger. Het zet het brein van de deelnemers flink aan het werk en is daarom niet voor ieder team geschikt.

Apentaal HEAVY kan op twee manier gevolgd worden: Als één workshop van ongeveer drie uur. Of als twee workshops van ongeveer twee uur. Het gedeelte over stress en emoties is ook als losse workshop van 2 uur te boeken.

 

Workshop Regels

Als je regels niet deugen kun je Apentaal gebruiken tot je een ons weegt, heel veel meer rust zal het dan niet brengen. Maar wanneer zijn regels goede regels? En waarom houden kinderen zich wél aan de ene, maar niet aan de andere regel? Daar geeft deze praktische workshop antwoord op.

We gaan de bestaande regels op hun nut, duidelijkheid en geldigheid onderzoeken. Je leert waarom sommige regels wel en andere niet opgevolgd worden en hoe je ‘probleemregels’ kunt verbeteren. Het team maakt een nieuwe set regels die het kinderen zo gemakkelijk mogelijk maakt om zich eraan te houden.

Een mooie aanvulling op Apentaal. Vooral geschikt voor instellingen/teams waar de handhaving van regels een terugkerend probleem is.

 

Tarieven

Workshop van 2 uur

Tot en met 12 deelnemers: € 300,- *
Bij meer dan 12 deelnemers: € 30,-* per extra deelnemer

Workshop van 3-4 uur

Tot en met 12 deelnemers: € 500,- *
Bij meer dan 12 deelnemers: € 50,-* per extra deelnemer

* = exclusief 21% BTW en exclusief reiskosten

Praktische informatie

Duur van een workshop

‘Apentaal REGULAR’ of ‘Regels’: 2 uur (ongeveer)
‘Apentaal HEAVY’: 2 x 2 uur of 1 x 3-4 uur

Werkvorm

Afwisselend en (inter)actief

NB: Er worden geen hand-outs uitgedeeld.

Workshop boeken?

Vul hieronder je gegevens in en ik neem binnen drie werkdagen contact met je op. Mocht het langer duren, dan is er misschien iets misgegaan. Bel (0623349429) of mail (info@oaseonderwijs.nl) mij in dat geval.