Echt zelfvertrouwen ontstaat door ervaring, niet door complimenten

Zelfvertrouwen is een gekke eigenschap. Het is de enige eigenschap die je hebt, als je gelooft dat je het hebt. Dat geldt voor geen enkele andere eigenschap. Als je gelooft dat je aardig bent, dan kun je nog steeds een enorme eikel zijn. Als je gelooft dat je gul bent, kun je alsnog de grootste krent zijn. Maar als je gelooft – echt overtuigd bent – dat je zelfvertrouwen hebt, dan heb je het ook.

Dit betekent dat je een kind er alleen maar van hoeft te overtuigen dat hij iets kan om hem er zelfvertrouwen in te geven. Als een boodschap maar vaak genoeg herhaald wordt, gaat een kind het in veel gevallen geloven. Daarom is het geven complimenten als strategie zo populair. Het is gemakkelijk en het werkt snel.

Er zit alleen wel een addertje onder het gras… Zelfvertrouwen dat is ontstaan door complimenten is vaak niet zo goed bestand tegen de werkelijkheid. Het is ‘gratis’ zelfvertrouwen dat weinig diepte heeft. Het biedt geen stevig fundament.

Duurzaam zelfvertrouwen kan alleen verdiend worden

Om duurzaam zelfvertrouwen te krijgen moet er hard gewerkt worden. Het ontstaat namelijk door ervaring op te doen. Tegen de tijd dat die ervaring een kind zegt dat hij in het merendeel van de gevallen op eigen kracht een positief resultaat kan halen, is het zelfvertrouwen genoeg ingesleten om tegen een stootje te kunnen.

Maar om op dat punt te komen moet er veel geoefend worden en zal er ook veel gefaald worden! Daarom is het niveau waarop een kind oefent zo ontzettend belangrijk. Als het niveau te laag is zal een kind zich niet genoeg uitgedaagd voelen. Als het niveau te hoog zullen er te weinig succeservaringen tegenover alle mislukking staan en zal een kind opgeven en nooit zelfvertrouwen krijgen.

Aanmoedigingen tijdens het leerproces zijn ook belangrijk om door de moeilijke momenten te komen. Maar aanmoedigen is iets heel anders dan complimenten geven. Het is het uitspreken van vertrouwen. En dit werkt als een soort surrogaat zelfvertrouwen tot het moment dat het echte zelfvertrouwen verdiend is.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *